Monday, October 08, 2007

Ur led är tanden

jag: vad tror du, går det att laga eller?

tandläkaren: Nej, det är ingen idè. Jag får skicka dig till tandkirurgen.

jag: Okej. Inte kul.

Jag har varit inne hos tandläkaren i cirka fem minuter. Två röntgenbilder har tagits och han river lite med den eländiga lilla kroken så att det börjar blöda. En visdomstand gick sönder i helgen och nu måste den ut. Inget konstigt med det. Men.

Åtta minuter efter att jag hängde av mig jackan i väntrummet står jag där igen och vränger på mig densamma. Ingenting har hänt, förutom att det smakar blod i munnen. Jo, jag vet att jag måste operera bort en helt onödig tand. Tack.

tandläkaren: Okej, då blir det bara femhundra spänn idag då.

jag: Öh, femhundra, för vad?

tandläkaren: Ja men jag tog ju bilder och nu måste jag skriva en remiss.

jag: Japp, och det tog åtta minuter. Ingen lagning, ingenting. Jag har fortfarande ett hål i tanden, eller hur? Du sa själv att det inte var någon idè att laga det. Inte sant?

tandläkaren: Jo jo, men så kostar det. Betalar du med kort eller?

Det gjorde jag. Och samtidigt som jag klev ut, bad han nästa person från väntrummet stiga in. Och där satt redan en till på vänt.

Tandläkare, tänkte jag, det skulle man blivit.

10 comments:

Lintin said...

Jag befinner mig i valet och kvalet över vilket program jag ska börja på till nästa höst, och tack vare dig har jag nu fått en klar och tydlig vägledning. Tänder och ocker blir alltså min framtid. Tackar!

Anonymous said...

Haha skönt att alla har samma upplevelse av tandis :D Räknade ut en gång att med mitt besök på 15 min blev det en timlön på 1600...fast då ska ju visserligen sköterskan ha en del av kakan oxå.

Sist jag var hos tandläkaren fick jag tandläkaren att skrapa lite tandsten åt mig så jag slapp gå till tandhygienisten. Profylax 112 kronor fick jag sen höra i kassan..två minuter för 112 spänn...jaja..

Katrine K said...

Jeg skulle også ha blitt tannlege, skjønner jeg. Men akk, så økonomisk smart var jeg altså ikke...
Har også betalt i dyre dommer til tannlegen, det koster flesk! Og så har man jo ikke noe valg, man må jo bare gå dit.

Anonymous said...

lintin: glad att kunna hjälpa till:-) kommer till dig när du är klar då.

elsa: även om tandsköterskan ska ha lön tror jag att det blir rätt bra kvar:-) 112 spänn för två minuter, det är bra!

katrine k: precis, man måste ju. det är det som är så bra med det jobbet.

B said...

Men så koster maskinene deres mange hundretusen kroner. Selv om jeg også synes det er forferdelig dyrt å gå til tannlegen, så går jo ikke alle pengene rett i lommen :-)

Rollx said...

Hade en riktigt otäck mardröm en natt. I drömmen befann jag mig hos käftis. Och fick reda på att det skulle kosta tusentals kronor att reparera en av mina tänder. Jag blev riktigt förbannad på tandläkaren !. Puh ! Tur att det bara var en dröm. :)

Anonymous said...

plask: jo det är klart, men tänk på psykologer till exempel. DÅ blir folk jättestörda om det är dyrt, men en psykolog kan bara träffa kanske fyra personer om dagen. Tandläkaren tydligen minst tio. och att bli terapeut tar¨ungefär tio år. Och det kostar en del med utbildningen kan jag säga. vad kostar tandläkaern Norge egentligen?

rollx: Huga vilken otäck dröm! :-) Skönt att du vaknade.

Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.
B said...

Du har et godt poeng :-)
Jeg aner ikke hvor mye det koster, jeg har en tannlege halvveis i familien så jeg får det nesten gratis når det ikke er snakk om for store greier. Og hittil har det bare vært litt titt&skrap, så jeg er heldig sånn sett.