Sunday, August 19, 2007

Drömvinsten.

Jag brukar spela på lotto. Jag gör det framförallt för att jag älskar att drömma om vad jag ska göra när jag vinner. I min fantasi skapar jag olika scenarion, från insikten att jag vunnit till vad jag gör sedan. Och det brukar vara rätt kul saker.

Jag är inte ytlig, och pengar har aldrig varit min största motivation. Men att säga att pengar inte betyder något, det gör bara de som har rätt mycket av den varan.

Inte för att jag på något sätt tror att man blir lycklig bara för att man skulle vinna 75 miljoner. Men om livet i övrigt är en ganska skön historia, ja då tror i alla fall inte jag att det inte skulle bli ännu skönare.

För alla som pluggat och levt på csn, eller alla ensamstående föräldrar, pensionärer, eller vem som helst som har det kämpigt ekonomiskt, tycker jag det är hånfullt att säga att pengar inte spelar någon roll. Det tror fan att det gör om man måste sitta och fundera på vilka räkningar som måste vänta denna månaden, eller om tandvärken är uthärdlig ett tag till. Då tror jag knappast en lottovinst skulle kännas speciellt betungande.

Vår relation till pengar är också väldigt intressant. Det är fult att ha pengar. När nyblivna miljonärer på till exempel bingolotto får den obligatoriska frågan, "och vad ska du göra för pengarna"?, då kan man räkna med ett allmänt skitsvar i stil med: "nä, inget speciellt, kanske byta till en nyare bil, eller lägga om taket på sommarstugan".

I det läget borde det komma in en rask individ och förklara att pengarna beslagtas och delas ut till bättre behövande. Omgående! Och kommer det ett sånt svar, ja då är jag också ganska säker på att det stämmer, att man inte blir lyckligare av mer pengar.

Själv skulle jag köpa mitt drömhus, exakt den bilen jag vill ha, och resterande prylar jag känner skulle vara kul att ha. Sedan skulle jag bjuda alla jag gillar på en riktigt grym resa, vet inte vart, men det skulle finnas vita stränder, mycket sol och fria drinkar till alla. Jag skulle betala mina familjemedlemmars huslån. Tänk dig vilken grej. "Jo brorsan, här har du den summan du betalade för ditt hus. Nu kan du jobba lite mindre och orka vara den farsan du egentligen är. Varsågod".

Det där sista är det jag fantiserar nästan mest om. Att ha så mycket pengar att jag kan hjälpa någon som förtjänar det, utan att kräva något tillbaka. Helst skulle jag göra det anonymt, och det skulle vara allra bäst om ingen visste att jag hade vunnit. Frågan är om det skulle gå att hålla tyst?

Och för dig som kanske oroar dig för att jag spelar bort våra matpengar kan jag komma med ett lugnande besked. Jag spelar för absolut minsta tillåtna belopp, och inte alla veckor heller. Och jag tycker det är värt tjugofem spänn ibland för att kittla mina drömmar.

Om du fick ett samtal från svenska spel, där en röst i andra änden förklarade att du vunnit 75 millar, vad skulle du göra då?

11 comments:

Rollx said...

75 millar borde räcka till semester resten av livet.

Vad skulle man göra ? Jag skulle antagligen resa jorden runt, tills jag tröttnade på det. Sen blir det ett hus på en exotisk plats.

Självklart skulle man hjälpa släkt och vänner som är i behov av detta.

Ankan said...

Oj, så ofattbart mycket pengar. Jag skulle börja med att praktiskt dela upp det i olika potter så att jag inte blev fartblind och pengarna - poff - plötsligt var slut.

Först fixa grundtrygghet för mig och barnen samt nära anhöriga (hus och tryggad försörjning).

Sedan satsa några miljoner på upplevelser som resor, bada med delfiner, safari, Kina, Mexiko, Nya Zeeland osv.

För att döva samvetet för den snuskigt väl tilltagna pengen skulle jag förmodligen donera en slant till välgörande ändamål.

Men allra först skulle jag gå och köpa mig det där fantastiska matbordet som jag fantiserat om i många år med plats för 20-30 personer (ihopfällbart och utvikbart):D och en sprillans ny bil.

Anonymous said...

rollx: vi kunde säkert stråla samman någonstans i världen:-) eller så får du skicka en inbjudan till det exotiska huset.

ankan: låter som du skulle hantera det där riktigt bra. glöm inte potten för bloggvänner bara:-)

Langri said...

Ojojoj, så många gånger jag spenderat högvinsten, i mitt huvud. Jag skulle letat upp världens vackraste plats (förmodligen någonstans på en höjd vid havet), byggt ett stort hus med gigantiska panoramafönster och verandor. Där skulle jag sitta på min veranda och titta på när havet slog mot klipporna nedanför. Där skulle jag umgås, äta god mat, läsa och leva. De dagar jag inte var på resande fot, med familj och vänner(vilka var medbjudna) vill säga. osv.osv.

Anonymous said...

langri: låter som en skön dröm. när den blir verklighet hoppas jag att du bjuder in mig så kan vi sitta där och lura tillsammans:-)

mikebike said...

Då skulle jag börja med att säga upp mig genom att inte höra av mig mer. sedan skulle jag glida resten av mitt liv. jag skulle nog kosta på mig att bli fet tillochmed.

Johnny said...

mikebike: haha, låter som en bra plan!

Anonymous said...

Hoooo, jag skulle bygga mitt drömhus, betala av alla lån. Resa. Jobba halvtid. Ge bort en del. Investera i något bra. Och köpa alldeles för mycket kläder :-)

Anonymous said...

emma: det låter som en skön framtid, inte sant?

Anonymous said...

Åh, då hade jag köpt den där tomten på den fina gamla gatan som är till salu, bygga mig ett fantastiskt litet hus och ett gästhus också så att mina vänner kunde komma och hälsa på när dom vill. Sen skulle jag unna mig nya upplevelser med jämna mellanrum, nya platser, människor, länder, smaker och dofter. Men för övrigt så hade jag försökt att lunka på i någorlunda samma takt som nu. Livet är ganska härligt.

Anonymous said...

rosa: det låter ju underbart. speciellt det sista!