Saturday, July 19, 2008

Lyssna...eller känn.

Jag vet väldigt många som tycker att terapi bara är onödig skit, varför hålla på att rota runt i barndomen, vad ska det leda till?

Jag är ganska säker på att dessa människor verkligen skulle behöva göra just det. Men för de flesta är det väldigt skrämmande, och det kan behöva något som verkligen skakar om oss för att söka orsakernas ursprung.

Ganska omgående snärjs vi in i våra familjers uppfattning om vad som är rätt och fel. Vi får våra värderingar från en väldigt liten uppsättning människor. De kan vara hur kloka som helst, men det är ändå bara deras sätt att se på världen. Och vem bestämmer vad som är rätt eller fel?

För många innebär uppväxten också att lära sig att bara vissa sätt att reagera och uttrycka sig( läs; känslor) är riktiga och tillåtna. Det är här många problem uppstår.

När vi blir större och ska ut i vuxenlivet, kanske vi upptäcker att många av de där sakerna vi inprogrammerats med, inte stämmer med hur vi egentligen känner. För hur mycket vi än älskar våra föräldrar så är de inte vi.

Många går genom livet och undrar varför de mår så dåligt. Och de flesta letar på fel ställe. I huvudet. Man letar efter en logisk förklaring till varför kroppen inte mår bra.

Det är ganska dumt. Om vi gjorde tvärtom skulle det fungera mycket bättre och vi skulle må så mycket bättre.

Om vi gjorde så här istället, att när vi ställs inför något, att vi vänjer oss vid att ställa frågan till oss själva : Hur känner jag inför det här? Och sedan vänjer oss vid att känna efter i kroppen vilket svaret är, då skulle problemen minska drastiskt.

Låter det konstigt? Du gör ju redan det, bara att du inte lyssnar. Om någon ringer dig och frågar något du tycker är riktigt kul, då svarar du utan att tänka Ja! och hela kroppen känns bra, ingen tvekan där. Men om någon frågar något du egentligen inte vill, då känns det inte så bra i kroppen eller hur?

Det är så här barn fungerar. De tänker inte , de känner efter och agerar. Ända tills någon klok vuxen talar om för dem att man kan inte bara säga si eller så, eller göra på det sättet. (Nu pratar jag inte om uppenbart farliga saker.)

I vuxen ålder missar vi massor av glädjeämnen för att vi hindrar våra naturliga impulser från våra känslor. De börjar i magen och stiger uppåt. Om inte det där inlärda filtret i hjärnan fanns skulle de få komma upp och vi skulle agera därefter. Men vår inlärning tillåter inte det, och då skickar vi från hjärnan ner signaler som hindrar det vi egentligen inte vill.

Fråga människor om varför så få följer sina livsdrömmar. "Man kan ju inte bara sticka iväg", eller"Jag har ju saker här jag måste sköta, vattna blommorna och sånt". Ursäkter som skapas i våra hjärnor.

Vi går fel väg. Lyssna på känslorna och låt intellektet fundera ut hur du ska kunna utföra allt det där underbara. Istället för att använda hjärnan till att förklara bort de där vägvisarna som känslorna är.

Det som hindrar är nästan alltid någon annans rädslor. Kanske sagda i välmening, men som knappast gjort det. Eller gör. Väl alltså.

9 comments:

stella sweden said...

Snabbt läst efts jag kom upp mitt inatta då svinpälsarna gnagt på mina örhängen..
Men jag tror jag är inbegripen med att man inte kan skylla på någon..när vi blir stooora så bestämmer vi själva vad vi ska känna o tänka.
O lite terapi o upplysning för de som mår skit är bara av godo...för det är inte alla som kan fixa det där med livet själva...
I´m är lyckligt lottad...
Soo..keep going!
Kraaaam o tack för ett fint inlägg!

stella sweden said...

från nattmaran som trillar ikull i kungadottirbädden igen...

Anonymous said...

stella: Kram tillbaks för din som vanligt ljuvliga närvaro och kommentar(er). Hoppas du somnade till slut :-)

//Johnny(Nono)

stella sweden said...

Joda nono, jag svimmade till nåra timmar, men vet du...nu har jag läst ordentligt o insett att jag ibland agerar som en "men jag kan ju inte bara...för jag måste ju vattna blommorna" typ...

Shit också..jag har lite jobb o göra...men det fixar jag! Joda!

(selfgoing, independent, lack of insecurity)

Johnny said...

stella: Tror du fixar det utmärkt :-) Hoppas det blir lite bättre väder för er på havet. Have a nice day.

Anonymous said...

Bra regler. Borde vara enkla att följa - om det inte varit för socialiseringsprocessen (det vi brukar kalla för huvudet i vardagligt tal, vilket det naturligtvis inte är - egentligen) då då. Hursomhelst, fortsättningsvis skall jag följa magen istället för huvudet. Tror det blir bra. Tack för påminnelsen, J! / Anders

Anonymous said...

anders: ja jag ska påminna dig. om du gör detsamma. sen blir vi riktigt bra. eller bättre kanske. Tack kompis.
//Johnny

Anonymous said...

Underbart att läsa detta. Jag får ett kvitto på att jag efter 37 år håller på att bli riktigt bra på att följa mina känslor. Men det går alltid att bli bättre. :)

Johnny said...

fredric: Bra om det kunde hjälpa. Och visst kan man alltid bli bättre, men man måste också klappa sig lite på axeln ibland.